lauantaina, heinäkuuta 30, 2005

Lauantai töissä

Koska otin maanantain vapaata, tämä lauantai menee töissä. En kuitenkaan ajatellut lähteä kotia kauemmaksi töitä tekemään. Singaporessa olisi AIESECin harjoittelijoiden allasbileet, mutta näyttää siellä taas kohta olevan käyntiä, joten jääkööt tällä kertaa. Lauantait ovat aika yleinen työpäivä, mutta hallituksen ohjeistuksen mukaan niistä pyritään pääsemään vähitellen eroon. Tällä hetkellä monessa yrityksessä esimerkiksi vain joka toinen lauantai on töitä tai silloin ollaan vain puolipäivää. Työpäivät ovat tyypillisesti yhdeksän tuntisia. Yleensä päivä alkaa yhdeksän tai kymmenen aikaan ja jatkuu seitsemän kieppeille. Ajoissa tuleminen on harvinaista.

Täällä näytetään käyttävän ihmistyövoimaa huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Lisäksi täällä on erilaisia ammatteja joista en suomessa kuullutkaan. Esimerkiksi parturissa hiusten leikkuu vaatii neljä henkeä. Yksi vastaanottaa, toinen tuo kahvia ja lehtiä, kolmas pesee hiukset ja neljäs vain leikkaa. Yksistään hiusten pesu kestää 20 minuuttia. Ja koko homma alle kymmenen euron.

Kaupoissa olen törmännyt vihannesten punnitsijaan. Siis henkilöön joka käyttää vihannesosaston vaakaa. Ne pahastuvat, jos epähuomiossa menee ja punnitsee tomaatit itse. Kassoilla saattaa olla kaksikin henkeä töissä. Toinen pakkaa ostoksia ja toinen käyttää kassakonetta. Tehokasta.

Kadun lakaisuun ei käytetä koneita, vaan kaikki tehdään luudalla. Paras esimerkki tästä on kaupungin läpi virtaavien jokien tulvalevennysten siivous luudalla. Levennykset ovat noin kymmenen metriä leveitä ja muutaman kilometerin mittaisia. Näitä siellä näkyy yksi ja sama nainen aamusta toiseen lakaisevan verkkaiseen tahtiin irtolehdistä. Siivoojat ovat muutenkin yleisiä. Joskus olen nähnyt jopa liikkeiden edustoja siivottavan mopilla. Kummallisimmat mihin olen törmännyt on yökerhossa käsipyyhkeen ojentaja (ei ottanut tippiä) ja hajuveden suihkuttaja sisään mentäessä.

Johdon ja työntekijöiden rajat ovat selkeät. Pomo ei osallistu yhtään millään tavalla työntekijöiden töihin. Kunhan katsoo kädet taskussa vieressä. Itesäni häiritsi kun pomoni isä ei antanut auttaa edes muuttomiehiä, jotka toivat meille tavaraa.

Vaikka työvoimaa on runsaasti se ei kuitenkaan tarkoita, että asiat tapahtuisivat tehokkaasti. Päinvastoin, kaikkeen saa varata aina tuplasti aikaa Suomeen verrattuna. Mutta mihinkäs tässä on kiire...

Ei kommentteja: