keskiviikkona, elokuuta 10, 2005

Bad Air Day

Savuinen ilma Pasar Senissa sunnuntainaViimepäivä kaupungin yllä leijunut savu ei ole hellittänyt vaan päin vastoin. Malesian hallitus poisti tänään joitain vuosia sitten asetetun kiellon julkaista ilmanlaatutietoja. Aikoinaan ne kiellettiin juuri samanlaisen savupilven aikoihin, jotta turistit eivät karkaisi. Savujen lähde on ilmeisesti Sumatralla sijatisevat metsäpalot, jota Indonesialaisten kaskiviljelyt pahentavat. Malesian ympäristöministeri onkin Indonesiassa tarjoamassa apua palojen sammuttamiseksi. Mitähän se yksi mies siellä mahtaa tehdä. Ulkomaalaisissa lehdissä haastatellut kriittiset tahot epäilivät, että ainakin osa savuista voisi olla lähtöisin Malesian omista hallitsemattomista metsäpaloista. Paikallisissa lehdissähän virallisen linjan kritisoijat eivät saa paljoa palstatilaa, joten kaikki tälläiset asiat täytyy lukea ulkomaalaisista, kuten Indonesialaisista, Kiinalaisista tai Australialaisista lehdistä.

Tänään kuitenkin paikallisetkin mediat jo puuttuivat asiaan. Ihmisiä on kehotettu välttämään ulkona liikkumista ja käyttämään hengityssuojainta jos mahdollista. Itse en ole moista vielä hankkinut, vaikka niitä aika paljon ihmisillä näkyy olevan. Kuala Lumpurin Air Quality Index sai tänään arvon 181, mikä asteikon mukaan tarkoittaa, että ilma on epäterveellistä hengittää. Asteikko ei tosin kerro onko terveellisempää olla kokonaan hengittämättä. Klang-laaksossa, missä KL:kin sijaitsee, on parhaimmillaan saatu yli 400 meneviä arvoja. Näillä alueilla on kouluja ja tehtaita suljettu. Asteikossa 300 on erittäin epäterveellisen ilman yläraja, mutta kuuleman vasta 500 on raja, jolloin alueelle julistetaan hätätila.

Omat oireet ovat rajoittuneet lähinnä pieneen päänsärkyyn ja silmien kirvelemiseen. Toisaalta täällä kotosalla savu näyttää paksummalta kuin niissä osissa missä työpaikka on. Tilanne on kuuleman edelleen pahenemassa ja savua voi pahimmillaan riittää vielä kuukausiksi. Tällä hetkellä kuitenkin eniten harmittaa se, että kukaan ei viitsi lähteä testaamaan uutta intialaista ravintolaa. Taitaa tulla pasta-päivä.

Ei kommentteja: