maanantaina, heinäkuuta 03, 2006

Pankkiasioita

Sattuneesta syystä olen viimepäivinä joutunut hoitamaan pankkiasioita Osuuspankin kanssa. Nykyisen sähköisen tiedonvälityksen aikanahan sehän ei ole kummoinen homma. Senkun vain hoitaa asiat netissä ja käyttää luottokorttia. Mutta entäs kun niitä ei ole? Ja entäs sitten kun satut olemaan toisella mantereella? Asiat muuttuvatkin yllättävän hankaliksi.

Lähinnähän tässä kismittää se, että pankit mainostavat kansainvälisiä luottokortteja niin, että muuta ei tarvita kun reissuun lähtee. Periaatteessahan asia on näin, kunnes se kortti katoaa. Sen uusiminen ei olekaan niin helppo homma. Kun kortin ilmoittaa varastetuksi, lähtee uusi kortti automaagisesti tilaukseen mutta mitenkäs sen tänne saat. Pankki ei lähetä sitä ulkomaille. Tunnuslukulappunen menee postissa ties minne. Pelkästään uuden kortin painamiseen menee viikko, jonka päälle tulee vielä se aika minkä se on postissa jos ikinä edes löytää tiensä perille.

Valtakirja pitäisi jotenkin saada toimitettua pankkiin, mutta kun ei ole nettitunnuksia mikä olisi nopein tapa. Ne pitää uusia siis ensin, mutta siihenkin tarvitaan henkilökohtainen läsnäolo tai valtakirja. Asiat joutuu hoitamaan puhelimitse, mikä ei ole kovin halpaa lystiä varsinkin kun jatkuvasti joutuu kuuntelemaan jonotusmusiikkia. Minullahan on asiat vielä varsin hyvin. Pomo antoi försköttiä ja muutenkin asiat alkaa olemaan järjestyksessä, mutta olis sille luottokortille silti aina jotain käyttöä. Tuli vain mieleen, että jos rahat ja kortti olis kadonnut jossain oudossa maassa. Aika olis tullut pitkäksi jos joutuis kolmatta viikkoa odottelemaan, että saa edes ruokarahaa. Vakuutus ei auta kun siitäkin saa rahat takaisin vasta jälkikäteen.

Kaikkia näitä hankaluuksia perusteltiin turvallisuudella, mutta on uskomatonta, että pankeilla ei ole mitään järjestelmää tälläisten tilanteiden varalle. Jenkkipankista otettu luottokortti kuuleman toimitetaan Fedexillä 72 tunnin kuluessa kaikkialle maailmaan. Miksi Suomen pankeilla ei voi olla tuollaista järjestelmää? Kaipa se olisi liian hyvää asiakaspalvelua. Nähtävästi tähän voi varautua vain siten, että ottaa aina mukaan kaksi korttia. Toinen kortti on käytössä ja toisen voisi jemmata vaikka kotiin/hotelliin vähän käteisen kanssa. Vuodatus päättyy tähän.

Ei kommentteja: