keskiviikkona, marraskuuta 02, 2005

Kiina

Tahan mennessa tapahtunut: Matka alkoi perjantaina keskiyolla. Ensin Singaporeen, jonne saavuttiin aamulla viiden aikaan. Siella parin-kolmen tunnin unet bussipysakilla kun odoteltiin aamupalapaikkoja aukeavaksi. Singaporessa kulutettiin Tomin, Anetan ja Selman kanssa aikaa kunnes lennot iltapaivalla lahtivat. Selma lensi Vietnamiin kaverinsa luo, me muut lensimme Macaoon.

Macaossa ei paljoa aikaa kulutettu. Kunhan vain etsittiin veneyhteys Hong Kongiin. Hong Kongissa eksyttiin heti. Kaupunkia vaikea kasittaa. En edes uskonut, etta sellaista maaraa pilvenpiirtajia pystytaan rakentamaan niin pieneen tilaan. Pimealla merelta pain katsottuna kaupunki on kieltamatta komea, kun useilla torneilla on erilaiset juhlavalaistukset paalla.

Hong Kongissa etsittiin hostelli, jossa Australian Vietnamilainen Tiannii jo odotti. Kaksi seuraavaa paivaa pyorittiin kaupungilla nahtavyyksia katselemassa. Seuraavaksi junalla Kiinaan, jossa alettiin etsimaan bussiyhteytta Guiliniin. Alku oli hankalaa. Vaikka rajan lahella olevalta bussiasemalta saattoi viela nahda Hong Kongin valot, juuri kukaan ei enaa puhunut englantia. Onnella ja sitkeydella kuitenkin osuimme oikealle bussiasemalla ja saimme liput Guiliniin. Bussi oli makuubussi, johon oli rakennnettu sangyt sisalle. Matka kesti kokonaista 12 tuntia, mutta meni varsin mukavasti vaikka valilla kuoppaisten teiden takia joutuikin heraamaan.

Guiliniin saavuttiin varhain aamulla. Ensimmaiseksi etsittiin yopaikka, jonka jalkeen sitten lahdettiin kaupunkia katsomaan. Kaupunki on Kiinalaiseksi pieni, vain 1,3 miljoonaa asukasta. Korkeita rakennuksia ei juurikaan ole. Odotin, etta Kiina olisi ollut jollain tavalla likaisempi, mutta Guilin ei ainakaan nayta paljoa Suomesta jalkeen jaavan. Ruokailu oli varsin haasteellista, koska ravintoloissa ei ole kuin kiinan kieliset ruokalistat. Oman lisajannityksen tilaamiseen tuo se, etta bamburotta ja kaarme ovat paikallisia erikoisuuksia.

Tiannii lahti kohti Hong Kongia ja Kuala Lumpuria jo samana iltana kun muut jaimme sinne yoksi. Tana aamuna hyppasimme bussiin ja suuntasimme kohti Yangshuota, joka on pieni kaupunki reilun tunnin bussimatkan paassa. Silmamaaraisesti arvioituna paikka on noin Kemin kokoinen vaikka asukkaita kuuleman pitaisi olla reilut 300000. Tarkoitus oli pysahtya vain muutamaksi tunniksi ja matkata sitten Hong Kongiin ja Macaoon. Kun olimme viitisen minuuttia kavelleet kaupungilla paatimme kuitenkin jaada yhdeksi yoksi. Nyt illalla ollaan kaantymassa jo kahden yon puoleen. Kaipa se Hong Kong ja Macao siella meita odottaa.

Yangshuo on siis pieni kaupunki vuorten tai pikemminkin 100m korkeiden kivien ja riisipeltojen keskella. Maisemat ovat todella hienot ja kaupunkikin on mukavan unelias ja idyllinen. Paikka on kerannyt mainetta turistien keskuudessa ja onkin taynna pienia, halpoja hotelleja. Huomenna olisi tarkoitus vuokrata pyora ja lahtea katselemaan riisinviljelya ja maisemia. Sitten kai pitaisi viimeistaan paattaa, etta jaadaanko viela paivaksi tanne levahtamaan.

Ei kommentteja: