tiistaina, joulukuuta 13, 2005

Talouspolitiikkaa

Suomi ei ole ainoa maa, missä yhteiskunta pyrkii tukemaan uusien yritysten syntyä. Täälläkin korkean teknologian start-upeille on helppo saada tukea. Tämän tuen Malesialainen ilmentymismuoton on niin sanottu MSC-status. Se annetaan Malesiaan sijoittuville korkean teknologianyrityksille anomusten perusteella. MindValleyn hakemus käsiteltiin ja hyväksittiin viime perjantaina. Sitä tietenkin vähän juhlittiin toimistolla, sillä hakemuksen tekemiseen meni noin kahden kuukauden työ. Naapuritoimiston muslimit katseli huulipyöreänä kun kilisteltiin laseja.

Uusi status tarkoittaa käytännössä sitä, että yrityksen tulee muuttaa erityisiin sertifioituihin tiloihin ja sen toimia ja menestystä valvotaan hieman tarkemmin. Meidän tapauksessa muutto aiheuttaa sikäli ongelmia, että nämä sertifioidut tilat ovat todella kalliita mutta toisaalta yksi torni sijaitsee 15 minuutin kävelymatkan päässä. Työmatka-aika siis tippuu kolmasosaan. Muita etuja ovat muun muassa nopeutettu viisumikäsittely ulkomaalaisille asiantuntijoille, rahalliset avustukset ja valtion tilaamat projektit. Tosin viimeisimmistä MindValley ei ole juurikaan kiinnostunut. Koko homman ajatuksenahan on vähitellen työllistää paikallisia ja nopeutetun viisumikäsittelyn tarkoituksena on tuoda maahan asiantuntijoita, jotka voivat sitten opettaa paikallisia. Yrityksen kannalta parasta uudessa statuksessa on 10 vuoden verovapaus, jota voi sen jälkeen erikseen anomalla jatkaa. Suomen startti-raha tuntuu aika vaatimattomalta.

Muista asioista mainittakoon sen verran, että Mike pitää lauantaina sitten ne tälläkin foorumilla kiinnostusta herättäneet pikkujoulut. Ihan yksityishenkilönä siis, ei firman puolesta. Ruoka huollosta sen verran, että viimeakoina ruokapuoli on päässyt hieman repsahtamaan. Viimeisen neljän päivän aikana on tullut syötyä useampaankin otteseen pizzaa. Ei siksi että aasialainen ruoka kyllästyttäisi, mutta kun on sadellut ja kotiinkuljetus toimii niin hyvin ja ja... Koitettiin tosin tilata mäkkäriltä vaihtelua pizzaan, mutta ei maltettu odottaa 1 ½ tunnin toimitusaikaa.

Ei kommentteja: