tiistaina, elokuuta 08, 2006

Kummitusten yö

Tänään tuli vähän lisäselvyyttä kiinalaisten nälkäisten kummitusten juhliin. Tulkinnasta riippuen viime tai tänä yönä helvetin portit aukeavat ja nälkäiset kummitukset lähtevät vaeltelemaan ja ruokaa etsimään. Näitä vainajien henkiä sitten pyritään pitämään tyytyväisenä ruualla ja suitsukkeilla. Nykyään on myös tapana polttaa (leikki) rahaa eli "helvetin rahaa" ja paperisia telkkareita ja tietokoneita, jotta vainajat pysyisivät tyytyväisinä seuraavaan vuoteen.

Aika on aina kiinalaisen kalenterin heinäkuussa. Tänä aikana esimerkiksi uiminen on kuuleman erityisen vaarallista. Käytännön vaikutus mihin törmäsin tänään on esimerksi se, että kiinalaisella kaverillani, jolla on synttärit tänään juhlii myöhemmin, koska muut kiinalaiset eivät halua olla ulkona tänä yönä. Kaduilla kieltämättä oli kyllä vähän hiljaista.

Nyt kun olen sivistänyt itseäni pyydän nöyrimmästi anteeksi tietämättömyyttäni ja korjaa aikaisemman postauksen kuvatekstit liittyen erityisesti viimeiseen kuvaan. Ilmeisesti siinä ei poltetakkaan laittomasti roskia kadulla vaan kyseessä on niiden paperisten rahojen ja muiden lahjoen polttaminen. En kyllä ymmärrä, että miksi se pitää juuri kadulla tehdä.

Tässä mukana oleva ja aikasemmat kuvat ovat samasta tilaisuudesta johon törmäsimme. YLempi kuva on valtavasta ruokapöydästä. Aluksi vähän ihmeteltiin muusikkoja ja muita ohjelmanumeroita, mutta nyt niillekin löytyi selitys. Kyseessä on kaiketi täälläpäin tapana oleva wayang show, jossa henkiä pyritään pitämään hyvällä tuulella modernin musiikin ja hyvän kestityksen avulla.

Muistan joskus kauan sitten kuulleeni jutun, jossa länkkäri kysyy naureskellen kiinalaiselta, että milloinkahan ne vainajat nousevat syömään sitä ruokaa mitä haudoille kannetaan. Tähän kiinalainen oli kuuleman tyynesti vastannut, että se tapahtuu sinä samana päivän kun meidän vainajat tulevat haistelemaan niitä kukkia.

Ei kommentteja: