lauantaina, tammikuuta 28, 2006

Gong Xi Fa Chai!


Gong Xi Fa Chai
Originally uploaded by hnix.
Kiinalainen uusivuosi on ovella. Tänään on jo aatto ja kukon vuosi loppuu. Huomenna alkava uusi vuosi on koiran vuosi ja vuoden elementti on tuli. Kiinalaisessa ajanlaskussa kyseessä on jo vuosi 4703, joten he ovat vähän edellä länsimaalaisia.

Ulkoisesti uusivuosi muistuttaa vähän joulua. Punaisia lyhtyjä on joka puolella ja koteja ja liikkeitä on koristeltu ananaksilla ja kalojen kuvilla. Viimeset pariviikkoa on vähän joka paikassa saanut syödä mandariineja, joita on tapana antaa uuden vuoden aikaan. Ne kai vähän vastaavat suklaakonvehteja Suomen joulussa. Mandariineja annetaan, koska ne ovat oransseja ja jollain kiinan murteella oranssi lausutaan samalla tavalla kuin kulta. Kuulostaa vähän kaukaa haetulta?

Kuala lumpur tuntuu hiljentyneen kun kiinalaiset menevat perheidensä luoksi ja muut käyttävät vapaapäivät muuten vain hyväkseen. Itse lähden muutaman tunnin päästä Selman kanssa Sarawakiin, jossa on muutama kiinalainen tuttu. Samalla olis tarkoitus käydä myös Bruneissa.

Brunei tiukka islamilainen kääpiövaltio Borneossa. Islamilaisen lain mukaisesti alkoholi on kielletty kokonaan, eikä siellä ole kuuleman muutenkaan mitään elämää kello 7 jälkeen illalla. Öljyn ansiosta maa on yksi rikkaimista, mutta käytännössä varallisuus ei ole jakautunut tasaisesti. Sulttaani omistaa lähes kaiken ja muut eivät juuri mitään. Hän on kuitenkin ilmeisen antelias kaveri ja maassa on muun muassa ilmainen huvipuisto ja toisinaan sinne tuodaan maailman luokan supertähtiä antamaan ilmaisia konsertteja.

Minä tarvitsen maahan viisumin, mutta Selma ranskalaisena ei. Mistä lähtien suomalaisiin ei ole luotettu? Viisumin saaminen maahan oli aika tiukka prosessi. Lomakkeissa udeltiin vaikka mitä ja mukana piti toimittaa kopio paluulipuista vaikka en edes lennä sinne ja kuitti hotellihuoneen varauksesta. Lisäksi piti luvata olla esittämättä mitään poliittisia mielipiteitä maassaolo aikana. Saas nähdä miten maltan pitää suuni kiinni.

Kiinalaisethan eivät toivo uudelta vuodelta onnellisuutta vaan rahaa ja menestystä bisneksille. Noh, ainakin ne puhuvat asioista oikeilla nimillä. Elikkäs Gong Xi Fa Chai vaan kaikille!

Ei kommentteja: